Ανθολογίες κειμένων, συλλογές εικόνων, έντυπες περιηγήσεις και ψηφιακές ξεναγήσεις, θεματική σηματοδότηση, επιδαπέδιοι χάρτες, επιμορφωτικά παιχνίδια και μικροκατασκευές καλούνται να αφηγηθούν επτά ιστορίες από τη μυθολογία, την προφορική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες του Πηλίου. Οι προτάσεις κάνουν χρήση των στοιχείων του φυσικού και ανθρωπογενούς τοπίου, προκειμένου να μιλήσουν για τις άυλες συνιστώσες της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου.
Το έργο αξιοποιεί το υλικό που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια από τους σπουδαστές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα πλαίσια του μαθήματος επιλογής «Αφηγηματικές Διαδρομές» και του σπουδαστικού εργαστηρίου «Ιστορίες της Στράτας», προκειμένου να συνοδεύσει την περιπατητική εμπειρία στα μονοπάτια και τα καλντερίμια της Μακρινίτσας. Αναλυτικά, οι ιστορίες της στράτας είναι οι εξής: Οι Μάηδες της Μακρινίτσας, Βασκανίες του Πηλίου, Δημοτικά Τραγούδια της Μαγνησίας, Κένταυρος Χείρων, Μέσα από τον φακό του Δημήτρη Λέτσιου, Με τα χρώματα της παλέτας του Θεόφιλου, Οι καρβουνοσάκηδες της Μακρινίτσας.
Οι δράσεις εντάσσονται στα πλαίσια του πιλοτικού έργου Narrative Trails | Σχεδιάζοντας [για] τα μονοπάτια του Πηλίου, που υλοποιείται από την Ερευνητική Μονάδα Δομικών Κατασκευών | ma[K]e του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, σε διεπιστημονική συνεργασία με τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και φορείς της τοπικής κοινωνίας.
ΧΑΡΑΤΣΗΣ, Ν. (1995). Οδηγός Πηλίου για περιπατητές. Διαδρομές σε καλντερίμια και μονοπάτια στο βουνό των Κενταύρων