Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ

Ιστορίες της Μακρινιτσιώτικης Στράτας

Συνοδεύοντας την περιπατητική εμπειρία στην κυκλική πεζοπορική διαδρομή

Αηδονοφωλιές-Κουκουράβα-Μακρινίτσα-Σταγιάτες-Αηδονοφωλιές. 

Συνοδεύοντας την περιπατητική εμπειρία στην κυκλική πεζοπορική διαδρομή

Αηδονοφωλιές-Κουκουράβα-Μακρινίτσα-Σταγιάτες-Αηδονοφωλιές. 

Ανθολογίες κειμένων, συλλογές εικόνων, έντυπες περιηγήσεις και ψηφιακές ξεναγήσεις, θεματική σηματοδότηση, επιδαπέδιοι χάρτες, επιμορφωτικά παιχνίδια και μικροκατασκευές καλούνται να αφηγηθούν επτά ιστορίες από τη μυθολογία, την προφορική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες του Πηλίου. Οι προτάσεις κάνουν χρήση των στοιχείων του φυσικού και ανθρωπογενούς τοπίου, προκειμένου να μιλήσουν για τις άυλες συνιστώσες της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου.

 

Το έργο αξιοποιεί το υλικό που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια από τους σπουδαστές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα πλαίσια του μαθήματος επιλογής «Αφηγηματικές Διαδρομές» και του σπουδαστικού εργαστηρίου «Ιστορίες της Στράτας», προκειμένου να συνοδεύσει την περιπατητική εμπειρία στα μονοπάτια και τα καλντερίμια της Μακρινίτσας. Αναλυτικά, οι ιστορίες της στράτας είναι οι εξής: Οι Μάηδες της Μακρινίτσας, Βασκανίες του Πηλίου, Δημοτικά Τραγούδια της Μαγνησίας, Κένταυρος Χείρων, Μέσα από τον φακό του Δημήτρη Λέτσιου, Με τα χρώματα της παλέτας του Θεόφιλου, Οι καρβουνοσάκηδες της Μακρινίτσας.

Οι δράσεις εντάσσονται στα πλαίσια του πιλοτικού έργου Narrative Trails | Σχεδιάζοντας [για] τα μονοπάτια του Πηλίου, που υλοποιείται από την Ερευνητική Μονάδα Δομικών Κατασκευών | ma[K]e του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, σε διεπιστημονική συνεργασία με τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και φορείς της τοπικής κοινωνίας. 

• Ποιο έθιμο του Πηλίου εντάχθηκε πρόσφατα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας;
       … από τις παραδόσεις της Μαγνησίας 

 

• Ποιο κακτοειδές φυτό κάρφωναν με καλάμι για να ξορκίσουν το κακό στο Πήλιο;
       … για την φύση του Πηλίου 

 

• Σε ποιο ρέμα πέφτει το χρυσοκεντημένο μαντήλι της μάνας στο ομώνυμο παραδοσιακό τραγούδι;
       … στο ρυθμό των δημοτικών τραγουδιών της Θεσσαλίας 

 

Τίνος γυναίκα ήταν η Ναϊάδα Χαρικλώ;
       … στα ίχνη του μυθικού Κενταύρου 

 

Ποια η κρήνη που απεικονίζεται στην φωτογραφία του Δ.Λέτσιου με την χιονισμένη πλατεία πηλιορείτικου χωριού;
       … μέσα από τον φακό του Δημήτρη Λέτσιου 

 

Πού βρίσκεται ο πίνακας του Θεόφιλου που απεικονίζει τον Κατσαντώνη στα Τζουμέρκα;
       … από την παλέτα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ 

 

Από ποιο μέρος κατέβαζαν οι καρβουνοσάκηδες της Μακρινίτσας τα λαθραία φορτώματα;
       … στα βήματα των λαθροανθρακέων της Μακρινίτσας 

Στράτες μεγάλες που χάθηκαν. Πολυπερπατημένα φαρδιά καλντερίμια που συνεχίζουν να υπομένουν την καταστροφή του αχόρταγου πολιτισμού. Ιστορία που ξεθοριάζει και χάνεται με το πέρασμα του χρόνου. Θύμησες παλιών καιρών, που τ' απομεινάρια τους δύσκολα ξαραχνιάζονται για να φανεί η απλοϊκή τους αρχοντιά. Έτρεχα κι αγωνιζόμουν σαν τον Δον Κιχώτη, κι όποιον εύρισκα που νόμιζα ότι θα μπορούσε να με πληροφορήσει, τον ρωτούσα να μου πει για τη μεγάλη ``Μακρινιτσιώτικη Στράτα``. Για 'κείνο το μεγάλο καλντερίμι, από το οποίο δεν σταματούσαν ν ' ανεβοκατεβαίνουν οι άνθρωποι και τ' αλογομούλαρα από το Βόλο για τη Μακρινίτσα και αντίστροφα. `{`Διαδρομή: Άγιος Ονούφριος- Κουκουράβα- Μακρινίτσα Διάρκεια: 1 ώρα και 30' λεπτά (μονοπάτι- καλντερίμι)`}`

ΧΑΡΑΤΣΗΣ, Ν. (1995). Οδηγός Πηλίου για περιπατητές. Διαδρομές σε καλντερίμια και μονοπάτια στο βουνό των Κενταύρων

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ

Powered by Wikiloc